Ara

Categories: Besinler

Arctium lappa (Große Klette) (Büyük dulavratotu ) faydaları

Büyük dulavratotu (Große Klette) (Arctium lappa)  faydaları nedir?

Çiçekli bir iki yıllık olan dul avrat otunun bilimsel adı Arctium lappa ‘dır. Bitkinin yaprakları ve kökü sağlığa olan etkileri sebebiyle önemlidir. Büyük dulavratotu kökleri, kök sebzesi olarak mutfak tüketimine uygundur, kurutulmuş yaprak ve tohumları ise dul avrat otu yağı yapımında kullanılabilir. Günümüzde eczanelerde veya internette bitkinin besin desteği olarak kapsüllerini veya kremlerini bulabilirsiniz. Sağlık amacıyla çayının, yapraklarının, tohum ve köklerinin kullanımı yaygındır.

Papatyagiller familyasından olan dulavrat otu, yol kenarlarında yetişir. Dayanıklı bir bitkidir, nemli bölgelerde yetişir. Orta, Kuzey ve Doğu Anadolu’da yetişir. Uluavratoğlu, pıtrak, dulkarıgömleği, hamınyaması diğer atlarıdır. Avrupa, Kuzey Asya ve Kuzey Amerika’da da yetişir.

Latince adı Arctium lappa olan, en çok İngilizce Greater Burdock adıyla tanınan dulavrat otu, Bileşikgiller (papatyagiller) familyasının çeşitlerinden biridir.

Kuru dulavrat otu, detoks niteliğinde bir bitkidir. Bir yıllık kuru kökler artık şifalı bitki konumuna gelmiş sayılırlar. Bu kökler, idrar söktürücü, terletici ve kan temizleyici olarak kullanılır. Kadınları meme kanserine karşı koruyan Essiac çayının içerisinde de bulunur. Yağının yumuşatıcı etkisi nedeniyle, bazı kozmetik ürünler ile saç bakım ürünlerinde de kullanılır.

Kuvvetli bir idrar söktürücüdür. Mikropları öldürür, ateş düşürücü ve kan temizleyici olarak bilinmektedir. Bunların dışında anokresiya nervoza, gastrointestinal ( mide ve sindirim, Gİ ) şikayetleri, eklem ağrıları,gut hastalığı, idrar yolları enfeksiyonları, sifiliz ( frengi: cinsel yollarla bulaşan tehlikeli bir hastalık ) komplikasyonları, akne, sedef gibi cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Bunların dışında; yüksek kan basıncı, (arteryoskleroz), “damar sertliği” ve karaciğer hastalığı için kullanılmaktadır. Bazı kültürlerde cinsel dürtü artırmak için dulavratotu kullanıldığı bilinmektedir.

Geleneksek kullanımda; sedef, akne, egzema gibi deri sorunlarında dulavratotunun yapraklarından elde edilen lapa sorunlu bölgeye konularak iyileştirilmesi amaçlanmıştır.

Yine romatizmal sorunlar için geleneksel kullanımda; iri yaprakların tüylü olan alt kısımları ağrılı bölgeye temas edecek şekilde konulup sarılarak gün veya gece boyu bekletilmesiyle şifa aranmıştır.

  • Harika Bir Antioksidan Kaynağıdır: 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre dul avrat otu kökü, kuersetin, luteolin ve fenolik asitler gibi farklı türlerde güçlü antioksidanlar içerir. Antioksidanlar vücudu serbest radikal hasarından korur, çeşitli hastalıkların önlenmesine ve tedavisine yardımcı olur. Antioksidan aktivitesi iltihaplanmaların azaltılmasını sağlar. Özellikle osteoartriti (kireçlenme) olan hastalara yardımcı olabilir.
  • Kanı Temizler

    Dulavrat otunun en çok bilinen faydası kanı temizlemesidir. Lenf ve kan sistemi üzerinde etkilidir. Kanda oluşan bakteri ve virüsler ile ağır metalleri temizlediğine inanılır.

  • SEDEF HASTALIĞI VE SİVİLCE TEDAVİSİNE İYİ GELİR

    Dulavrat otunda; inülinin dışında, östrojen hormonu içeren lignanlar, sülfür içeren bileşikler ve polifenoller de bulunmaktadır. Dulavrat otu, harici olarak sedef, akne ve diğer cilt hastalıklarında da büyük yarar sağlamaktadır.

    Yüzyıllar önce Çinliler, bu bitkinin kökünü başka bitkilerle karıştırarak; kızamık, bademcik iltihabı ve grip gibi hastalıkların tedavisinde kullanmışlardır.

  • Cilt Kusurlarını İyileştirir

    • Dulavrat otunun yapısındaki mineraller, yıllar önce Çin tıbbında keşfedilmiştir ve kızamık gibi sorunların çözümünde kullanılmıştır.
    • Dulavrat otunu düzenli şekilde kullanarak, sivilce ya da akne gibi sorunların üstesinden gelebilirsiniz.
    • Östrojen hormonu içerdiğinden dolayı cildin daha hızlı yenilenmesine destek olmaktadır.
    • Dulavrat otu botoks etkisi gösteren, hücreleri yenileyen ve cildi sıkılaştıran bir bitkidir.

  • Kepek ve saç dökülmesinin önüne geçer Dulavrat Otu hazırladıktan sonra banyo yapacağınız suyun içerisine veya şampuanların içine katarak, saç dökülmesi, kepek gibi sorunları ortadan kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Dulavrat Otu ayrıca saçın çok daha güçlü olmasını sağlayabiliyor.
  • Boğaz iltihabına ve toksinlerin sebep olduğu cilt problemlerine iyi gelir. Romatizmal rahatsızlıklara karşı fayda sağlaması için, dulavrat otunun iri yapraklarının tüylü kısmının bir bez yardımıyla ağrılı bölgeye sarılması ve bir gece orada kalması tavsiye edilir.
  • Lenfatik sistemi güçlendirir
    Dulavrat kökü, kanı temizleyerek ve lenfatik sistemin sağlığını iyileştirir. Ayrıca çeşitli hastalıklarla da mücadele eder.
  • Bazı Kanser Türlerini Önler: Sadece kanı temizlemekle kalmaz, belirli kanser türlerini önleyebilir. 2011 yılında yapılan bir araştırmada özellikle pankreas kanserine karşı etkili olmuştur. 2016 tarihli bir başka bilimsel araştırmaya göre ise  kanserli hücrelerin büyümesine önemli ölçüde müdahalede bulunabilir.

Related Post
  • Romatizma Ağrılarını Hafifletir

    Kalıcı ve geçici olarak romatizmaya bağlı ağrıların hafifletilmesinde kullanılır. Günlük tedavide bitkinin taze ve iri yapraklarının tüylü kısmı ağrıyan bölgeye konulup, bir bez ile sarılır. Sargı gece boyunca kalır. Kalıcı tedavide ise bitkinin yapraklarından lapa hazırlanır. Lapa düzenli olarak ağrıyan bölgeye uygulanır.

  • SİNDİRİMİ DÜZENLER, TOKLUK HİSSİ VERİR

    Dulavrat otunun içinde bulunan inülin; kolondaki faydalı bifidobakterilerinin gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Yapılan araştırmalar; özellikle Batı ülkelerinde inülin gibi nişasta içermeyen polisakkaritlerin tüketiminin son 20 yıl içinde düştüğünü, dolayısıyla kolon kanseri ve kalp-damar hastalıklarında artış olduğunu gösteriyor. Ayrıca inülinin tokluk hissinde ve sindirim sisteminin düzenlenmesi üzerinde de faydalı etkileri vardır.

  • Sindirim Sistemini Korur

    • Son günlerde sindirim problemleri yaşıyorsanız, dulavrat otunu bu sorunlar için tercih edebilirsiniz.
    • Sindirim sistemini düzene sokan bu şifalı bitki, kolondaki faydalı bakterilerin gelişmesini sağlamaktadır.
    • Mide asitlerini de dengeleme görevi sayesinde, uzun süre tokluk hissi vermektedir.
    • Yemek sonrasında midede oluşan ağırlığı hafifletme görevi de bulunur.

  • Gut hastalığını önleyicidir Dulavrat Otu, insan sağlığında önemli bir yere sahiptir. Gut hastalığı gibi çok önem ifade eden hastalığın tedavisinde bu bitkinin faydalı olabileceğine dair bulguların olduğu belirtiliyor.
  • Diyabeti Kontrol Eder: Neredeyse bütün lif türleri vücutta insülin ve glukoz dengesinin sağlanmasına yardımcı olur ancak inülin özellikle etkilidir ve diyabetin ve diyabetle ilgili semptomların şiddetinin azaltılmasıyla doğrudan ilgilidir. Hayvanlar üstünde yapılan bir deneyde dul avrat otu özlerinin hipoglisemik etkileri gözlenmiş, diyabeti olan kişilerde lipid profillerinin ve enzim seviyelerinin yönetilmesine yardımcı olduğu belirlenmiştir. (6) Aslında, geleneksel İran tıbbında bu amaçlarla kullanılmaktadır.

  • Afrodizyak Olarak Etkili Olabilir: Bir diğer geleneksek kullanımı afrodizyak olarak kullanılmasıdır. Farelerde yapılan deneylerde cinsel fonksiyonları güçlendirmiş ve cinsel aktivitede artışa neden olmuştur. İnsanlar üzerinde daha fazla araştırmaya gerek duyulmaktadır ancak anekdotsal kanıtlar bu bulguyu desteklemektedir.
  • Cilt Hastalıklarına İyi Gelir

    Tedavisi oldukça zor olan sedef ve egzama hastalıklarına iyi gelir. Bu hastalıklarda başarılı sonuç almak için uygulamaya hasta iyi leştikten sonra da bir süre devem edilir. Akne, sivilce ve yara tedavisinde de dulavrat otundan faydalanılır. Cilt hastalıkları için dulavrat otundan hazırlanan lapa, sorunlu bölgeye uygulanır.

  • İdrar Söktürücüdür

    • Dulavrat otu, böbrek üstü bezlerinin en iyi şekilde çalışması için rol alır ve diüretik etki oluşturur.
    • İdrar söktürücü özelliği sayesinde, enfeksiyondan ve ödemden kolayca kurtulabilirsiniz.
    • Böbreklerde oluşan taş ve kumu da temizleyen dulavrat otu, organların daha sağlıklı çalışmasını gerçekleştirir.
  • Tansiyonu Düzenler: Yüksek miktarda potasyum içerir, kardiovasküler sistemin rahatlamasını sağlar, ateroskleroz, kalp krizi ve felç riskini düşürür.

  • Saçlara İyi Gelir

    Saç bakımı kadınların ve erkeklerin ortak sorunlarından biridir. Özellikle saç derisinde oluşan kepeklenme sık karşılaşılan problemlerden biridir. Dulavrat otu saçların kepeklenmesinin önüne geçer. Aynı zamanda saçları güçlendirerek dökülmesini engeller ve gürleştirir. Saçlar için dulavrat otu yağı kullanılır.

  • Müsil Etkisi Vardır

    Kabızlığın çözümlerinden biri de dulavrat otudur. Dulavrat oltu ile hazırlanan çay dışkılamayı kolaylaştırır. Kabızlık dolayısı ile oluşan şişkinliği geçirir. Dulavrat otunun müsil etkisi müsilin kendisi kadar yoğun değildir. Hafif bir etki gösterir ve rahatsız edici olmaz.

  • Karaciğeri Temizler: Bitkiye acı tadını veren kimyasallar safra ve sindirim sıvılarının salgılanmasını uyarır, karaciğerin toksinleri hızlıca temizlemesine ve sistemden uzaklaştırmasına yardım eder. Karaciğerin temel işlevlerinden biri kandan toksinleri uzaklaştırmaktır ve dul avrat otunun içerdiği organik bileşikler ve bileşenler bu fonksiyonun güçlendirilmesini sağlar.

  • Terlemeyi Artırır

    Beslenme, stres ve çevre koşullarına bağlı olarak vücutta toksinler birikir. Toksinler ise zamanla halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk gibi olumsuz etkileri de beraberinde getirir. Terleme toksinleri vücuttan uzaklaştırmanın yollarından biridir. Terleme miktarını artırarak vücuttan zararlı toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Toksin atılması vücudun rahatlamasına neden olur. Terlememe problemi olan kişiler, dulavrat otu kullanarak terlemeyi sağlayabilir.

  • Hormon Dengesini Sağlar: Hormon düzensizlikleri yıkıcı ve zor olabilir. Bu sorunların önlenmesi için sağlıklı beslenmek ve gerektiğinde doğru bitkilerden faydalanmak önemlidir. Dul avrat otu estrojen gibi bazı hormonların karaciğerde metabolize edilmesine yardımcı olur. Aşırı estrojen tehlikeli ve hatta ölümcül düzensizliklere yol açabilir.

  • Mide İltihabına İyi Gelir

    Mide iltihabı kısaca mide çeperinde zararlı mikroorganizmalar yüzünden enfeksiyon oluşmasıdır. Tekrar edicidir ve doğru tedavi edilmesi gerekir. Midede oluşan iltihapların tedavisinde yardımcı olarak  dulavrat otu çayı tüketilir.

  • Bağışıklığı Güçlendirir: Yüksek miktarlarda C ve E vitamini içerir, bağışıklığı yüksek düzeyde olumlu etkiler. Bu antioksidan vitaminler hücre ve doku sağlığına iyi gelir, çok sayıda hastalığın önlenmesine yardım eder.
  • Selülitleri Yok Eder

    Kadınların en büyük sorunlarından biri de bacaklarda oluşan selülitlerdir. Selülit yaşa ve kiloya bağlı olmaksızın her kadında görülebilir. Kozmetik olarak kötü bir görüntü ortaya çıkarır. Selülit oldukça dirençlidir. Geçirilmesi zor ve uzun bir süreç ister. Dulavrat otunun selülit tedavisine iyi geldiği bilinir.

*Resim Goran Horvat tarafından Pixabay ‘a yüklendi

Share